Dette trenger du til bønnegryte:

  • 1 ss rapsolje
  • 2 rødløk
  • 3 gulrøtter
  • 1/2 purre
  • 6 fedd hvitløk
  • 2 ss tomatpure
  • 5 dl grønnsakskraft/buljong
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 3 bokser sorte bønner
  • 2 ts chillipulver
  • 2 ts worcestersaus
  • salt og pepper

Slik lager du bønnegryte:

  1. Kutt rødløken og purren i passende biter. Skrell gulrøttene og skjær de i passende biter.
  2. Ha rapsolje og rødløk i en gryte, og surr på middels varme til løken er blank og myk, ca. 5 minutter.
  3. Tilsett hvitløken og surr videre i 1 minutt.
  4. Tilsett gulrøttene og purren.
  5. Ha så oppi tomatpure, grønnsakskraft, hermetiske tomater og krydder. Kok opp.
  6. Tilsett de sorte bønnene og la koke i 5 til 10 min.

Energiinnhold og porsjoner

Hele retten inneholder omtrent 1256 kcal, dette gir 4 porsjoner av 314 kcal. For barn og unge i vekst eller til personer som ikke skal ned i vekt serverer man gjerne gryten med grove rundstykker eller fullkornspasta til. Server gjerne retten med blandet salat og litt rømme.

Kostfiber

Kostfiber er karbohydrater som ikke brytes ned av fordøyelsesenzymene i tynntarmen, men de brytes derimot delvis ned av tarmbakterier i tykktarmen. Nedbrytningen av fiber gir økt bakteriemengde i tarmen, i tillegg til viktige nedbrytningsprodukter som kortkjedete fettsyrer. Noen eksempler på kortkjedete fettsyrer er smørsyre og acetat. Smørsyre har vist seg å kunne påvirke tarmcellers differesiering og dette kan være grunnen til at inntak av fiber virker forebyggende for tykktarmskreft. Anbefalt daglig inntak av kostfiber er 25-35 gram dalig. Nordmenns inntak er i dag for lavt, vi inntar i snitt 18-20 gram fiber. En porsjon av bønnegryten bidrar med hele 14 gram kostfiber.