Denne uken blir det ikke ukesmeny, men et forslag til en dagsmeny satt sammen slik at tarmfloraen din blomstrer og kroppen og hjernen er på topp.

Kaffe

Dagen starter gjerne med kaffe for mange, men da er det viktig å velge filterkaffe eller frysetørret pulverkaffe. Slik at så mye som mulig av fettstoffene i kaffen er borte, fettstoffene i kaffe er et av de mest kolesteroløkende stoffene vi vet om. Men filterkaffe er absolutt en sunn start på dagen, den inneholder en rekke sterke antioksidanter så litt kaffe er bra for oss.

Frokost

Allerede til frokost starter vi med å tilføre kroppen både pre- og probiotika. Probiotika er gunstige, helsefremmende bakterier, mens prebiotika er næring til bakteriene altså mat til bakteriene. Prebiotika er med andre ord karbohydrater som går ufordøyd ned til tykktarmen, der de brytes ned av tarmbakteriene.  La yoghurten få følge blåbær, velg frosne blåbær utenom sesong. Blåbær er rike på flavonoider, en antioksidant som det forskes mye på, de virker beskyttende mot hjerte- og karsykdom og kreft, samtidig som de har vist seg å gjøre det lettere å unngå å gå opp i vekt igjen etter en vektnedgang. Flavonoider finner du blant annet i blåbær, plommer, blådruer, løk og grønnte. Drikk gjerne en kopp grønn te mellom frokost og lunsj.

Formiddagsmat

Til formiddagsmat er det salat, prøv å sørg for at salaten inneholder en hel regnbue. Hvert fargestoff bidrar med ulike plantestoffer og helsefremmende antioksidanter. Tilsett litt fermentert rødløk og ca. 1,5 dl kidneybønner, kikerter eller brune bønner. Dressing lager du av en spiseskje olivenolje, en liten t-skje eplesideredikk, litt sitronsaft og kanskje litt hvitløk. Olivenolje er en av de sunneste oljene du kan spise, betennelsesdempende og full av sunne fettsyrer og antioksidanter. Litt olje til salaten vil sørge for at opptaket av fettløselige vitaminer og andre fettløselige plantestoffer øker betrakelig, så litt fett må vi ha! Før maten kan du gjerne drikke et stort glass vann tilsatt en spiseskje eplesideredikk.

Mellommåltid

Blir det litt lenge mellom middag og lunsj, er det lurt å fylle på med litt energi. Spis 5 valnøtter, et par gulrøtter og drikk et glass kefir til, melke- eller vannkefir.

Middag

Drikk et stort glass vann tilsatt en spiseskje eplesideredikk før middag, dette hjelper både til med å fylle magen, samtidig som eplesideredikken bidrar med enzymer og sunnebakterier som kan lette fordøyelsen. Men eplesideredikk er ikke det eneste fermenterte vi skal ha i oss til middag, til middag er det fermentert byggotto. Husk å legge i vann byggrynene kvelden før, har dere ikke surdeigstarter kan man bruke eplesideredikk, molkosan eller vita biosa. Fyll halve tallerkenen med grønnsaker og 1/4 del med en valgfri proteinkilde, gjerne torsk.

Kveldsmat

Er det plass til mere mat, smaker det godt med en skive surdeigsbrød, med litt upasteurisert ost og en skive spekeskinke til. Husk grønnsakene????? Man kan også fint langtidsheve brødet med litt vanlig gjær. Er det ikke rom for et helt måltid kan en bit mørk sjokolade og en kopp te smake godt.