Dette trenger du:

  • 2 ss surdeigsstarter
  • 6 dl vann
  • 700 gram spelt, finmalt. Kan også bruke noe siktet spelt.
  • 2 ss sukker eller honning
  • 1 ss salt
  • Havregryn, sesamfrø eller valmuefrø som topping

Slik gjør du det:

Løs opp starteren i vannet. Bland inn resten av ingrediensene med en slikkepott med unntak av havregryn. La deigen heve natten over, i 12 til 18 timer. Elt deigen sammen, tilsett eventuet litt mer mel hvis det trengs. Etterhev deigen i bakepapir i bakebollen, i 1 til 3 timer. Strø ønsket topping over deigen.

Sett en støpejernsgryte med lokk nederst i stekeovnen, sett ovnen på 250 grader over- og undervarme. Ta den varme gryta ut av ovnen, når ovnen har nådd ønsket temperatur. NB veldig varm. Ta av lokket og løft deigen med bakepapir raskt over i gryta, sett på lokket og sett inn i ovnen.

Stek med lokket på i 30 minutter, etter 30 minutter tar dere lokket av gryta og setter temperaturen ned til 220 grader, stek videre i ca. 15 minutter.

Sett gjerne et steketermometer inn i brødet, så har dere full kontrol på når brødet er ferdig. Brød er ferdig stekt når kjernetemperaturen er 97 til 98 grader.

Ta brødet ut av ovnen og avkjøl på rist.