Mandag:

Mandagen starter magert med grønnsakssuppe. En dag eller to med litt mindre kalorier enn de øvrige dagene i uken kan være til god hjelp når vi skal ned i vekt. Velg gjerne like dager hver uke, så blir det fort en vane.

Tirsdag:

Tirsdag står hvit fisk på menyen. Hvit fisk er sammen med meieriprodukter den viktigste kilden til jod i det norske kostholdet. Jod er et næringsstoff mange får for lite av i dag, jod har flere viktige funksjoner i kroppen og er blant annet sentral i stoffskiftet vårt. Trekk lettsaltet torsk og la den få følge av brokkolisalat, som er rik på sterke antioksidanter og fiber. Torsk er mager fisk, og for å øke opptaket av fettløselige vitaminer og plantestoffer fra maten er det lurt å la retten få følge av sunt fett. Her får du sunne fettsyrer både fra olivenoljen og valnøttene. Dette øker betraktelig oppaket av fettløselige stoffer fra fisken og grønnsakene. Tilsett gjerne litt linser eller bønner.

Onsdag:

Lag salat, fråtse i grønnsaker er det viktigste vi kan gjøre for helsen vår. Kjøp inn ekstra grønnsaker så dere har til lunsj torsdag. Her kommer et forslag til salat på glass, legg grønnsakene lagvis i glasset, dette gjør at salaten holder seg sprø og frisk til lunsj. Bare sørg for  å legge dressingen nederst, så de mer grove grønnsakene og bladgrønnsakene til slutt.

Torsdag:

Torsdag er det igjen fisk på menyen, denne gangen fet fisk i form av laks. Ovnsstek laksen med sitronsaft og urter og la den få følge av denne retten bestående av rødbeter og gulrøtter. Rødbeter har fått en del oppmerksomhet de siste årene, da rødbeten har vist seg å både virke prestasjonsfremmende på utholdenheten vår samtidig som den kan senke blodtrykket vårt. Dette er fordi rødbeter inneholder nitrater som får blodårene til å utvide seg. I tilllegg er rødbeter en kilde til jern, magnesium, folat og sterke antioksidanter.

Fredag:

Fredagstaco! Lag guacamolen og tomatsalsaen selv, så har du full kontroll på hva den inneholder. Både guacamole og tomatsalsa laget fra bunn gir nyttige og sunne fettstoffer, gode plantefibre og sterke antioksidanter. Bytt gjerne ut karbonadedeigen med bønner, torsk, laks eller kylling.

Lørdag:

Begynn forbredelsene til søndagsmiddagen i dag, legg byggryn i bløt i løpet av kvelden (gjerne sammen med litt surdeigsstarter eller eplecideredikk) og begynn på kraften. Husk jo lengre kraften får stå å putre, jo mer næringsstoffer frigjøres til vannet. Hvis dere ikke orker å koke kraft selv, får dere nå kjøpt langtids kokt kraft på Sunkost på torget vest.

Lag ertesuppe, eller tin opp hvis dere har rester i fryseren 😉

Søndag:

Lag kyllingsuppe, lag gjerne en stor porsjon, dette er ypperlig mat å fryse ned til travle dager.