Hvorfor spise belgfrukter og kikerter?

Belgfrukter er en matvare vi burde få i oss mer av, faktisk burde vi spise disse hver dag. De bidrar ikke bare med mye nyttig fiber, men bønner, linser og kikerter er også en god kilde til proteiner, ulike plantestoffer, vitaminer og mineraler. Belgfrukter har vist seg å ha en rekke helsefordeler, ikke bare kan de senke blodsukkeret og kolesterolet men de har også vist seg å redusere risikoen for visse krefttyper. Det høye innholdet av kostfiber «mater» dessuten de snille bakteriene i magen.

En alternativ proteinkilde

Vi får stadig mer kunnskap om hvordan bakteriefloraen i tarmen er viktig for både en sterk psyke og et sterkt immunforsvar. Så sørg for å få i deg 1 til 2 dl belgfrukter hver eneste dag. Bønner, kikerter og linser er som sagt også gode proteinkilder og gjør det lettere å kutte ned på inntaket av helseskadelige mengder rødt og bearbeidet kjøtt. Faktisk anbefaler helsedirektoratet at vi holder oss under 500 gram rødt kjøtt i uken. Dette fordi et høyere inntak av kjøtt har vist seg å øke risikoen for tykk- og endetarmskreft. Så det er ingen grunn til å la belgfruktene ligge igjen på tallerkenen.

Hvordan inkludere belgfrukter i kosten?

Belgfrukter er erter, linser, bønner og kikerter. Inntaket sikrer du deg enkelt ved å tilsette hvite bønner i smoothien, erstatt hele eller deler av karbonadedeigen med linser, mose bønner og linser inn i supper og sauser eller lage en nydelig hummus som pålegg, dipp eller tilbehør til middagen. Ertepure er også godt tilbehør til mange middagsretter. Eller hva med å erstatte kjøttkakene med falafel? Dessuten smaker ristede kikerter nydelig som snacks. Og ingen salat uten belgvekster. Kun fantasien setter grenser.

Nydelig lunch eller kveldsmat

Enkel oppskrift på hummus

Her kommer oppskriften på en hummus (kikertpure) som fint kan erstatte pasta, ris eller poteter til middagen. Ikke bare vil du senke blodsukkerbelastningen etter måltidet, men du vil «mate» de gode bakteriene i tarmen og tilføre kroppen masse helsefremmende plantestoffer. Prøv den også på brødskiva eller som dipp til grønnsaker.

Dette trenger du
  • 300 gram hermetiske kikerter, skylt godt i vann
  • 1,5 ss tahini
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 knust hvitløksfedd
  • 1-2 ts paprikapulver
  • 1/2 ts spisskummen
  • vann

Prøv gjerne med andre smaker som soltørkede tomater eller ulike krydder. Tahini er et slags smør som består av malte sesamfrø og fåes i litt større dagligvarer eller på helsekostbutikker. Velg helst den lyse typen, den passer best på både smak og konsistens til hummus.

Slik gjør du det

Ha alle ingrediensene, unntatt vann, i en foodprosessor og kjør til alt er godt blandet. Du kan også bruke en stavmikser. Så tilsetter du vann gradvis og kjører til du får ønsket konsistens.

Grønnsaker og hummus – en favoritt blant gjestene

Fullverdig vegansk proteinkilde

Kikerter er proteinrike, men mangler den essensielle aminosyren methionin. Tahini, en viktig ingrediens i hummus, består i hovedsak av sesamfrø som derimot er en god kilde til methionin. Hummus er derfor en fullverdig proteinkilde og en dertil ypperlig muskelbygger.