Kraft er ikke bare en trend, men en eldgammel mattradisjon med mange helsefordeler, ikke minst er det bærekraftig mat. Kraft er proppfull av aminosyrer og mineraler som et moderne kosthold bestående av mye prosessert og hurtig laget mat fort kan inneholde for lite av. Kraft er kanskje den beste naturlige kilden vi har til kollagen og gelatin. Kollagen er det proteinet vi har mest av i kroppen, og bygger opp bindevevet hos mennesker og dyr. Gelatin er kokt kollagen og stivner når den avkjøles. Kollagen og gelatin har like helsemessige fordeler, men litt ulike bruksområder. Kollagen og gelatin er spesielt rikt på prolin, glysin og glutamin. Alle med viktige oppgaver i kroppen, de kan fremme fordøyelsen, inngår i antiinnflammatoriske signalmolekyler og i mange andre viktige proteiner i kroppen. Kollagen/gelatin er også en god kilde til glukosaminoglukaner, som kan være grunnen til at kraft kan lindre leddsmerter hos artrosepasienter. Kraft er som sagt også en god kilde til mineraler; kalsium, kalium, fosfat og magnesium og jo lenger kraften får putre jo mer mineralrik blir den.

Slik koker du kraft:

  1. Ha ønsket bein i en stor kjele (margbein og hale fra okse, ku eller kalv, eller kyllingskrog og annet avskjær fra kyllingen eller du kan bruke fiskeavskjær;hode, bein, hale og skinn).
  2. Hell på vann til det dekker og kok opp. Bruk en sleiv og fjern skummet.
  3. Tilsett 1 gul løk, 1 purreløk,1 hel sellerirot, noen gulerøtter, litt hel pepper og noen laurbårblad. Del grønnsakene grovt opp.
  4. Tilsett gjerne 4 ss edikk i vannet, det sure miljøet vil gjøre at enda mere mineraler trekkes ut ifra beina og ut i vannet.
  5.  Trekk i minst 2 timer, gjerne enda lenger opptil 24 timer. Etter du har kokt det opp kan du sette kjelen(hvis den tåler å stå i ovnen) i stekeovnen på 60 grader. Jo lenger kraften får putre, jo mer næringsrik blir den.

Lagring av kraft:

Kraft holder seg ca. en uke i kjøleskapet, men kok den opp før du bruker den igjen. Ellers er det veldig fint å koke mye kraft når man først er i gang og fryse ned i de mengdene det skal brukes.