Hvordan behandle surdeigsstarteren din?

Starteren kan enten oppbevares på kjøkkenbenken eller i kjølekapet, i en kjeller eller lignende. På kjøkkenbenken vil den trives den best, men trenge mest pleie. Velger du å ha den i romtemperatur må du mate den minst annen hver dag, bakteriene trives, jobber effektivt og vil raskt gå tom for næring. Velger du å ha den i kjøleskapet må du huske å mate den en gang i uken, dette gjøres gjerne i forbindelse med baking. Kulden i kjøleskapet vil gjøre at bakteriene går i dvale, men mater du den en gang før du baker er den i gang igjen. Ta gjerne starteren ut og mat den dagen før. Baking med surdeig krever litt planlegging, men lite arbeid og du blir belønnet med utrolig gode og næringsrike brød.

Slik mater du surdeigsstarteren:

  1. Finn frem et rent glass og ha 4-6 ss av starteren din over i det rene glasset. Det som er til overs kaster du eller baker med.
  2. Bland 1 dl vann og 1,5 dl sammalt fint eller grovt rug eller spelt inn i starteren. Prøv å oppnå en grøtliknende konsistens, spe eventuelt på med mer mel eller vann.
  3. La blandingen stå i romtemperatur med lokket på, til du ser a det er liv og bobler godt.
  4. Tegnet på at starteren er klar er når en t-skje av den flyter i et glass med vann.

Starteren er klar og flyter når den kommer i vann

Starteren, er som oss, den liker variert kost av god kvalitet. Så bytt gjerne mellom sammalt rug og spelt, grovmalt eller finmalt. Den trives best med økologisk mel fra f.eks. Holli mølle eller økologisk spesial korn.

Økologisk speltmel

Ønsker du en enkel oppskrift på et grytebrød smaker dette godt.